29 Mart 2013 Cuma

Einstein Haklı Dağılabiliriz =)

EINSTEIN'A SELAMLAR


Merhaba, bugün size fizik dünyasından bahsedeceğim =) Herhalde böyle bir blog için yazılabilecek en absürt post gibi gözükse de değil aslında sıkılmadan uslu bir şekilde okursanız sürprizler geliyor =) Bundan çok zaman önce Einstein amcamız demiş ki " Zaman, ortama ve harekete göre farklılık gösterir. " yani tam olarak bunu dememiştir de benim anladığım o diyelim =) Bunu çok basit bir şekilde açıklarsak, ışığın hızının sabit olduğunu biliyoruz (ışık saniyede 300000 km gider/sabittir) sonra elimizde bir de hız formülü var V=x/t, burada V: Hız, x: Yol ve t:zaman. Şimdi ışığın hızı sabit ama gittiği yol sabit değil (Uzay büküldüğü için ışık dümdüz bir yol izlemiyor ve eğiliyor ve araya 4. boyut olan zaman giriyor), bu sebeple formüle bakarsak V=x/t, bizim güzel zamanımız ışığın gideceği yola göre değişiklik gösteriyor, yani işi bir sabite bağlarsak t'nin alacağı değerler sonsuz. Bir diğer örnekteyse ikizler. İkizlerden birini alalım fezaya tatile yollayalım, dönsün görsün ikizi kat be kat yaşlanmış, çünkü uzay-zaman kavramı kütle çekimiyle alakalı olarak dünyada daha farklı uzay için daha farklı. Gelelim benim zamanımın göreliliğine =)


Bildiğiniz üzere Haziran'a yetişmesi gereken bir tezim var. Bana sorarsanız 2 Kocaman ay var ki değmeyin keyfime...Hani az biraz utanmasam aman son hafta yazılır ki diye kendimi bahar'ın kollarına atacağım ki zaten kendisi de bugün gelir gibi oldu ancak, kış gibi bir Mart yaşadık...(Bitirme tezimi önceden bitirmeme rağmen son 3 gün hiç uyumadan yazdığım malesef sicilimde kara bir leke, dilerim Master için aynı adrenalini yaşamam =)  Peki tamam kocaman iki ay ise bu süre neden konu ev olunca ben de nabız yükselmesi, taşikardi, ateş basma ve histeri biçiminde ortaya çıkıyor??? Daha evlenmeme var 169 gün =) yani 5 buçuk ay...eeee ne oldu o zaman 2 ay kocaman olurken tey tey neler sığdırabilecekken, ev konusunda çok geç kaldık ve bu sebeple müstakbel sevgilimin başını yemekteyim...Ev bulamayacağız, eşyaları ne yapacağız, yok bulduk ama içi tadilat gerektirirse, geç kaldık, çalışırken nasıl uğraşacağız ve daha nice bitmek bilmeyen dırdır...Neymiş o zaman, =) zaman göreliliği olduğunu kabul ediyormuşuz ve pişkin bir şekilde her zaman biz haklıymışız e ne de olsa referansımız Einstein =)


2 yorum:

  1. Ah canim ah zaman nasil goreli dun anladim benim kosullarimda dun 20 sn e 20 saate esitti einstein a sevgiler ��( gözünü çizdirem kız )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok geçmiş olsun... ya varya benim de yaptırmam lazım ama çok kararsızım =) nasıl dünyayı blueray görmeye başladın mı ? =)

      Sil